verlies en verdriet

jan 30, 2021 | Loslaten

Verlieservaring en verdriet

Ik heb al veel mensen vergeven en ook heb ik veel gewerkt aan het vergeven van mezelf. Maar er bleef steeds 1 situatie bestaan, die ik niet goed los kon laten. Ik bleef kwaad op de persoon die mij iets had aangedaan, die mij flink had beschadigd en waar ik een trauma over bleef houden. Ik wist dat er nog een stap ontbrak in mijn  proces.

Wordt je bewust van gevoelens

En dat was verdriet. Ik had niet goed door dat er onder de boosheid die ik had naar haar toe ook een gemis was. Iets wat zij mij had ontnomen. En dat had ik verloren. Ik miste de mensen, het gevoel van erbij horen, het lachten, de humor. Door haar acties was dat niet meer mogelijk. En ook al ben ik nog steeds boos op de hele situatie en dat zij zoveel macht over mij had,  ik kan nu verdriet hebben over dat wat ik heb verloren.

Waar is jou vertrouwen beschadigd?

Maar ik realiseerde me toen ook dat mijn vertrouwen niet 1 keer was beschadigd, maar dat dit twee keer was gebeurd. De eerste keer was door mijn manager, maar mijn vertrouwen was ook beschadigd door mijn vroegere collega’s . Er was geen enkele collega voor mij op gekomen, het was stil gebleven. En er was maar 1 collega die van zich had laten horen. Het was niet alleen verdriet om wat ik had verloren, maar ook boosheid dat ze niks van zich hadden laten horen, dat ze me niet hadden gesteund, ook al had dat voor de hele situatie niets uit gemaakt.

Zijn er meer mensen die jou vertrouwen hebben beschadigd?

Doordat de haat naar mijn voormalige manager zo groot was, stond zij voor alle gevoelens die er ook nog bij horen. Het verraad van alle kanten had ik nog niet gezien en het gemis van een leuke baan had ik zo nog niet gevoeld. Zo zie je maar weer dat alle gevoelens belangrijk zijn, en de hele situatie bekeken moet worden.

Voel alle gevoelens voor iedereen die er mee te maken hebben gehad

Kijk naar iedereen die een rol heeft gespeeld in het trauma. Ook mensen die er vluchtig iets mee te maken hebben gehad. Voel alle gevoelens naar iedereen toe. Hou het niet alleen bij verdriet, maar kijk ook naar de angst en de boosheid. Dit zijn de drie emoties waaruit alle zware emoties voort komen. En met zwaar bedoel ik diegene die je liever niet voelt. Maar ook deze emoties hebben we niet voor niets. Door deze emoties kan worden losgemaakt en losgelaten.

En dat is wat er nodig is om lichter te denken aan wat je is aangedaan.

Pas dan kun je verder

Toen ik me realiseerde dat ik eigenlijk ook heel verdrietig was  ben ik een dag van de kaart geweest, ik ben een dag verdrietig geweest om het stelletje lafaards wat niet tegen de manager in durfde te gaan. Daarna ging het wel weer. Het heeft ervoor gezorgd dat ik verder kon kijken en  haar  nu eindelijk los kan laten.

Misschien word ik wel weer eens verdrietig of boos op dezelfde situatie maar dat is niet erg, want elke keer dat ik het op deze manier beleef wordt er weer een randje afgehaald. Tot er niet meer zoveel van over is.

Wat vind jij van dit artikel?

Heb je nog vragen, opmerkingen of aanvullingen op dit artikel? Ik ben erg benieuwd! Stuur mij gerust een e-mailtje hierover.

Ken jij iemand voor wie dit artikel ook waardevol kan zijn? Deel het dan!

Contactinformatie

Blog

Volg mij

© Borderz / Eva Schriemer | Webdesign: Jeroenwebsitemarketing.nl