Home > Blog > Loslaten > Wat zegt het woord vergeven?

Wat zegt het woord vergeven?

dec 25, 2020 | Loslaten

Het woord vergeven.

Wat zegt het woord vergeven? Het woord vergeven is een lastig woord wat allerlei gevoelens opwekt. In het fries is het ferjaan, in het Engels is het forgiving. Het gaat allemaal over geven, daarom is er verwarring en denken veel mensen die tegen vergeving op kijken dat ze iets moeten geven aan de dader. Maar degene die iets krijgt en die je iets geeft ben je zelf. Misschien verwar je het ook met verzoening. Dat is weer iets heel anders. Dat gaat over het goedmaken met de ander. Maar daar gaat vergeving niet over. Je geeft jezelf iets.

Vergeven doe je voor jezelf.

En wat geef je jezelf dan? Je geeft jezelf permissie om de gevoelens van wrok, haat, schaamte, schuld, en verdriet te vergeven. Om ze los te laten. Dus niet de ander vergeven maar je eigen gevoelens vergeven. Dat klinkt gek, maar is erg belangrijk in het hele proces. Vergeef je gevoelens voor dat ze er zijn en waren. Bedank ze.

Laat de oude gevoelens los

Er was een tijd dat ze belangrijk waren. Dat ze een signaal waren voor de situatie die niet goed voor je was, een situatie waarin je je niet kon uiten, je machteloos was. Maar dat ben je nu niet meer. Je bent volwassen en jij hebt nu niet altijd controle over wat er met jou gebeurt, maar wel hoe je daar op reageert.

Die zijn nu niet meer nuttig

De oude gevoelens zijn nu niet meer belangrijk. Deze gevoelens houden je tegen, die zorgen ervoor dat je niet verder kunt. Het is niet meer belangrijk om wrokkig te zijn, het is niet meer belangrijk om haat te voelen, om boos of verdrietig te blijven. Je hebt alleen jezelf ermee.

Vergeving zorgt voor meer zelfvertrouwen

En ik weet als geen ander hoe dat werkt. Ik heb ook momenten gehad waarin ik het gevoel had dat ik niet kon zeggen wat ik eigenlijk moest zeggen. Ik had geen macht en er werd mij onrecht aangedaan. Het is dan heel gemakkelijk om te blijven hangen in wrok , haat en veel onzekerheid. Maar door deze mensen en vooral mijzelf te vergeven is het lichter geworden en ben ik zelfverzekerder geworden en innerlijk sterker. Het gaat dus niet om geven aan de ander maar geven aan jezelf.

En wordt het allemaal een beetje lichter.

Jij hebt er baat bij dat je vergeeft. Een beter woord zou zijn zelfgeving, want dat is wat het is. De ander heeft een rol gespeeld in het drama wat je is overkomen, maar heeft verder niks te maken met jij die dit cadeau aan je zelf geeft. En het is een cadeau, een cadeau wat losmaakt, wat lichter maakt, wat vrijer maakt, en wat sterker maakt.

Wat vind jij van dit artikel?

Heb je vragen, opmerkingen of eventueel aanvullingen op dit artikel? Ik ben erg benieuwd! Stuur mij gerust een e-mailtje hierover.

Ken jij iemand voor wie dit artikel ook waardevol kan zijn? Deel het dan!
‘Ik kon alleen maar huilen’

‘Ik kon alleen maar huilen’

Toen Eva voor het eerst bij me kwam was ik erg huilerig. Ik voelde me ook ontzettend schuldig voor allerlei dingen die ik had gedaan in mijn leven. Als ik daar weer aan dacht ging ik weer huilen. Mijn stemming door de dag heen werd daar ook door...

Lees meer
Verlies en verdriet

Verlies en verdriet

Verlieservaring en verdriet Ik heb al veel mensen vergeven en ook heb ik veel gewerkt aan het vergeven van mezelf. Maar er bleef steeds 1 situatie bestaan, die ik niet goed los kon laten. Ik bleef kwaad op de persoon die mij iets had aangedaan, die...

Lees meer