Home > Blog > Grenzen > Teveel ballen in de lucht

Teveel ballen in de lucht

jul 4, 2020 | Grenzen

Teveel ballen in de lucht.

Heb jij teveel ballen in de lucht? Hoe gaat dat bij jou? Hoeveel ballen hou jij in de lucht? Ik kan voor mezelf zeggen dat ik me soms niet bewust ben van alle ballen die ik in de lucht heb. Ik realiseerde me dat een poosje terug toen ik weer eens peentjes zweette omdat ik aan de ene kant een goede zus wilde zijn die het met haar eens was in wat zei wilde. ( ik zou daar ook een rol in moeten spelen) en aan de andere kant mijn, nogal dominante man, die ook iets wilde op hetzelfde tijdstip en die ik natuurlijk ook wilde helpen. Ojee, wat nu weer, ik zat er weer eens tussen in. Het zijn er misschien maar twee ballen maar ze zijn behoorlijk zwaar. Zoals ik zei is mijn man nogal dominant, maar mijn zus kan er ook wat van. Die is niet minder heftig in het uitspreken van hoe zij het wil. En daar sta je dan. Ertussen in. Wat nu? Hoe los ik dat op? Ik kan onmogelijk op hetzelfde moment bij twee mensen zijn. Okee. Ik besluit om allebei de ballen neer te leggen. En te communiceren. En te voelen en bedenken wat ik zelf wil. Als ik benoem dat ik ze allebei ten dienste wil zijn maar dat ik me niet kan opsplitsen zijn ze plotseling heel erg mee werkend. Wat krijgen we nou? Denk ik verbaasd. Was dat nu alles? Ik hoef niet te zeggen wat ik niet wil, maar juist te zeggen wat ik WEL wil. En dan zijn ze plotseling heel erg mee werkend.

Welke ballen heb jij allemaal in de lucht?

Ik was even niet meer de zus die haar natuurlijk altijd wilde helpen en ook even niet meer de helpende echtgenoot. Ik was even mezelf, want dat gebeurt er als je de ballen even neer legt. Dan komt het er op neer te denken en te voelen wat en hoe jij het wilt en hierover te communiceren en dan gebeuren er wonderen. Mensen weten niet wat jij denkt of voelt tenzij je dit met hun deelt. En mij echtgenoot en mij zus waren er natuurlijk niet op uit om mij te misbruiken. Ze wisten gewoon niet wat ik wilde en toen ik dat zei wilden ze natuurlijk rekening houden met mij. Mijn eigen bal opgooien. Daar ging het om.

Zijn er teveel ballen? Zijn ze te zwaar? Zijn ze niet meer overzichtelijk?

Teveel ballen in de lucht willen houden betekend dat er niet altijd zicht is op welke ballen je op welk moment in de lucht hebt. De ballen hebben te maken met verantwoordelijkheden. Je voelt je verantwoordelijk voor de relatie met je kinderen en daar heb je een bepaald beeld bij. Je vind bijvoorbeeld dat je een altijd een goede moeder moet zijn en dat je kind geen aandacht tekort mag komen. En daar gaat je eerste bal omhoog. Je bent er ook van overtuigd dat je een goede echtgenoot moet zijn die haar partner aandacht en affectie geeft. En daar gaat bal nummer twee omhoog. Als werkgever ben je verantwoordelijk voor van alles en nog wat. Je bent verantwoordelijk voor een goede relatie met je werknemers, klanten en leveranciers, maar je wilt tegelijkertijd dat de cijfers er ook goed uit zien. En dat het in het kantoor ook goed loopt. Om maar iets te noemen. Dus als werkgever heb je ook meerdere ballen in de lucht. Het wordt dan een grote brij aan kleuren en een teveel aan ballen betekend, naast dat het erg zwaar is, ook dat het onoverzichtelijk is. Je weet op een gegeven moment niet meer welke bal je nog hoog hebt en waarom dat ook al weer zo was. Je bent je niet meer bewust van welke verantwoordelijkheid wanneer passend is.

Je kunt ervoor kiezen om alle ballen neer te leggen, ze weg te laten zweven of ze weg te schoppen.

Waar voel jij je verantwoordelijk voor? Wat zijn jou taken? Wat zijn jou rollen? Wat zijn jou overtuigingen als het aan komt op jou verantwoordelijkheden? Vind je inderdaad dat je je kinderen verwaarloosd als je ze niet van voetbaltraining naar pianoles gaat racen? Dat je ze tekort doet in hun ontwikkeling? Ben je ervan overtuigd dat je tijd hebt voor vriendinnen? Ook al zou je dat wel graag weer eens willen. Of weer eens een weekendje weg met je partner?

Waar kies jij voor?

Het kan! Maar dan is wel jou verantwoordelijkheid om je bewust te worden van alle ballen die je in de kast hebt liggen en welke nu nog boven je hoofd hangen. Welke leg je neer en wanneer doe je dit? En welke pak je op en wanneer, waar en bij wie wil je dat?

Wat vind jij van dit artikel?

Heb je vragen, opmerkingen of eventueel aanvullingen op dit artikel? Ik ben erg benieuwd! Stuur mij gerust een e-mailtje hierover.

Ken jij iemand voor wie dit artikel ook waardevol kan zijn? Deel het dan!
‘Ik kon alleen maar huilen’

‘Ik kon alleen maar huilen’

Toen Eva voor het eerst bij me kwam was ik erg huilerig. Ik voelde me ook ontzettend schuldig voor allerlei dingen die ik had gedaan in mijn leven. Als ik daar weer aan dacht ging ik weer huilen. Mijn stemming door de dag heen werd daar ook door...

Lees meer
Verlies en verdriet

Verlies en verdriet

Verlieservaring en verdriet Ik heb al veel mensen vergeven en ook heb ik veel gewerkt aan het vergeven van mezelf. Maar er bleef steeds 1 situatie bestaan, die ik niet goed los kon laten. Ik bleef kwaad op de persoon die mij iets had aangedaan, die...

Lees meer