Home > Blog > Loslaten > Fouten erkennen

Fouten erkennen

mei 7, 2020 | Loslaten

Fouten erkennen.

Mijn fouten erkennen. Waarom is dat zo moeilijk? Mijn intentie was toch goed? Tot mijn schrik kreeg ik gisteren een email van een collega van mij dat zij vond dat ik me onprofessioneel gedragen had. Oh oh, dat was niet mijn bedoeling natuurlijk. Dus als de wiedeweerga haar een email gestuurd met mijn excuses, maar ………

Een halfhartig excuus

En toen volgde er een excuus waarom ik had gedaan wat ik had gedaan en waarom het in mijn ogen wel goed was. Hier had ze natuurlijk niks aan. Het is op deze manier ook niet een echt excuus. Het is een halfhartig excuus en dat wordt ook zo gezien. Dit betekend dat ik haar waarheid niet erken en dat ze zich steeds weer zal gaan verdedigen.

Ga na wat je denkt en voelt

Het voelde na dit excuus daarom ook nog steeds niet goed. Ik schaamde me en voelde me schuldig. Ik had het gedrag vertoont om duidelijkheid te scheppen maar dat was duidelijk niet gelukt. Excuses gaan over het erkennen van een gevoel van de ander. De ander voelt zich benadeeld door jou. Die wil door jou gezien worden. En dat heb je te erkennen. Dat zijn excuses. Niets meer en niets minder.

We maken allemaal fouten

En het is mooi als je daar dan ook nog iets van kunt leren. Ik heb haar daarom nog een mail gestuurd met mijn excuses voor mijn in mijn beoordeling. En mijn conclusie die ik daarover heb getrokken. Wat ik er dus van had geleerd.

Erken de fout en zie wat er gebeurt

Ik kreeg een aantal dagen een vriendelijk mailtje terug dat ze mijn excuses aanvaarde en dat ze bekende dat zij ook regelmatig fouten maakte en dat dit ons menselijk maakt. Pfoeh, gelukkig. Het contact was weer hersteld. We konden weer door 1 deur. En als ik eerlijk ben voel ik nu een hechtere band met haar want je kwetsbaar opstellen (wat een excuus is) brengt nabijheid.

Wat vind jij van dit artikel?

Heb je vragen, opmerkingen of eventueel aanvullingen op dit artikel? Ik ben erg benieuwd! Stuur mij gerust een e-mailtje hierover.

Ken jij iemand voor wie dit artikel ook waardevol kan zijn? Deel het dan!
‘Ik kon alleen maar huilen’

‘Ik kon alleen maar huilen’

Toen Eva voor het eerst bij me kwam was ik erg huilerig. Ik voelde me ook ontzettend schuldig voor allerlei dingen die ik had gedaan in mijn leven. Als ik daar weer aan dacht ging ik weer huilen. Mijn stemming door de dag heen werd daar ook door...

Lees meer
Verlies en verdriet

Verlies en verdriet

Verlieservaring en verdriet Ik heb al veel mensen vergeven en ook heb ik veel gewerkt aan het vergeven van mezelf. Maar er bleef steeds 1 situatie bestaan, die ik niet goed los kon laten. Ik bleef kwaad op de persoon die mij iets had aangedaan, die...

Lees meer