Wat zegt het woord vergeven?

dec 25, 2020 | Loslaten

Het woord vergeven.

In het fries is het ferjaan, in het Engels het is forgiving. Het gaat allemaal over geven, daarom is er verwarring en denken veel mensen die tegen vergeving op kijken dat ze iets moeten geven aan de dader. Maar degene die iets krijgt en die je iets geeft ben je zelf. Misschien verwar je het ook met verzoening. Dat is weer iets heel anders. Dat gaat over het goedmaken met de ander. Maar daar gaat vergeving niet over. Je geeft jezelf iets.

Geef aan jezelf

En wat geef je jezelf dan? Je geeft jezelf permissie om de gevoelens van wrok, haat, schaamte, schuld, en verdriet te vergeven.  Om ze los te laten. Dus niet de ander vergeven maar je eigen gevoelens vergeven. Dat klinkt gek, maar is erg belangrijk in het hele proces. Vergeef je gevoelens voor dat ze er zijn en waren. Bedank ze.

Laat de oude gevoelens los

Er was een tijd dat ze belangrijk waren. Dat ze een signaal waren voor de situatie die niet goed  voor je was, een situatie waarin je je niet kon uiten, je machteloos was. Maar dat ben je nu niet meer. Je bent volwassen en jij hebt nu niet altijd controle over wat er met jou gebeurt, maar wel hoe je daar op reageert. 

Die zijn nu niet meer nuttig

De oude gevoelens zijn nu niet meer belangrijk. Deze gevoelens houden je tegen, die zorgen ervoor dat je niet verder kunt. Het is niet meer belangrijk om wrokkig te zijn, het is niet meer belangrijk om haat te voelen, om boos of verdrietig te blijven. Je hebt alleen jezelf ermee.

Dan krijg je meer zelfvertrouwen

En ik weet als geen ander hoe dat werkt. Ik heb ook momenten gehad waarin ik het gevoel had dat ik niet kon zeggen wat ik eigenlijk moest zeggen. Ik had geen macht en er werd mij onrecht aangedaan. Het is dan heel gemakkelijk om te blijven hangen in wrok , haat en veel onzekerheid. Maar door deze mensen en vooral mijzelf te vergeven is het lichter geworden en ben ik zelfverzekerder geworden en innerlijk sterker. Het gaat dus niet om geven aan de ander maar geven aan jezelf.

En wordt het allemaal een beetje lichter.

 Jij hebt er baat bij dat je vergeeft. Een beter woord zou zijn zelfgeving, want dat is wat het is. De ander heeft een rol gespeeld in het drama wat je is overkomen, maar heeft verder niks te maken met jij die dit cadeau aan je zelf geeft. En het is een cadeau, een cadeau wat losmaakt, wat lichter maakt, wat vrijer maakt, en wat sterker maakt.

 

Wat vind jij van dit artikel?

Heb je nog vragen, opmerkingen of aanvullingen op dit artikel? Ik ben erg benieuwd! Stuur mij gerust een e-mailtje hierover.

Ken jij iemand voor wie dit artikel ook waardevol kan zijn? Deel het dan!

Contactinformatie

Blog

Volg mij

© Borderz / Eva Schriemer | Webdesign: Jeroenwebsitemarketing.nl