Vergeven als slachtoffer.

jan 3, 2021 | vergeven

In kleine stappen uit de slachtofferrol

Er is je iets aangedaan, iets wat iemand heeft gedaan die boven je stond, die een autoriteit was of iemand die sterker was dan je. Op dat moment was je machteloos. Je kon niks doen. Je wist dat het niet goed was, maar je kon of durfde je niet te verzetten omdat je bang was voor de consequenties. Die kon je niet overzien of wilde of kon je niet dragen. En soms waren ze wel bekend omdat diegene had gezegd dat de consequenties niet mals waren.

Besluit dat je geen slachtoffer wilt zijn

De slachtofferrol is machteloosheid. Je kunt de dingen niet naar je hand zetten. Je voelt je zwak en je vertrouwen is ernstig beschadigd. In het leven, in de mensen en vooral in jezelf.

De slachtofferrol ondermijnt je zelfvertrouwen

Je denkt dat je waardeloos bent, anders had je toch wel wat kunnen doen tegen het onheil dat je overkwam? Je bent dit over jezelf gaan geloven. En dit is dan gelijk ook de eerste stap die je kunt zetten om uit deze valkuil te blijven. De valkuil die je voor jezelf in stand houdt door steeds te herhalen dat je zwak bent en ook altijd zult blijven.

Verander je overtuigingen.

Deze valkuil, dit geloof, heb je in twijfel te trekken. Heb je inderdaad nergens invloed op? Ben jij altijd het slachtoffer? Kun jij nog steeds geen nee zeggen? Kijk naar de kleine dingen in je leven. Waar heb je wel invloed op? Wat kun je wel naar je hand zetten? Waar had je wel geluk? Waar en wanneer en wie was wel vriendelijk naar je? Schrijf dit op, zorg ervoor dat je dat onthoudt, zodat die valkuil waar je steeds weer instapt wordt bedekt.

En bedenk dat jij mag beslissen hoe je ergens op reageert.

En ja, het is nog steeds waar dat iets jou vroeger is aangedaan, maar hoe jij daar nu op reageert kun jij bepalen. Jij mag het zeggen. Het gevoel van machteloosheid is niet meer nodig. En ook al heb je geen invloed op veel dingen die je nu op dit moment nog steeds overkomen, wees je dan bewust waar je wel invloed op hebt, en weet dat je altijd invloed hebt over hoe je jezelf voelt.

 

Wat vind jij van dit artikel?

Heb je nog vragen, opmerkingen of aanvullingen op dit artikel? Ik ben erg benieuwd! Stuur mij gerust een e-mailtje hierover.

Ken jij iemand voor wie dit artikel ook waardevol kan zijn? Deel het dan!

Contactinformatie

Blog

Volg mij

© Borderz / Eva Schriemer | Webdesign: Jeroenwebsitemarketing.nl